Nens i nenes de 5è i 6è ressalten que l’Ajuntament de Barcelona els escolti amb el film ‘El zoo d’en Pitus’

El dilluns 14 de novembre els Cinemes Girona han tornat a acollir, un dia més, el Cicle de Cinema dels Drets dels Infants. La sala 3 ha rebut l’alumnat de cicle superior de les escoles Castella, Ferran Sunyer, Sant Josep i La Sagrera, amb un total de 200 infants i 20 mestres.

La pel·lícula El zoo d’en Pitus posa en valor el punt de vista i les propostes dels infants a l’hora de trobar solucions per garantir una vida digna a Barcelona. També destaca la importància dels vincles de solidaritat per fer front a les problemàtiques que sorgeixen als barris d’una gran ciutat, reforçant-ne la vida comunitària. Així, el film postula que l’espai públic és clau com a lloc de socialització i de convivència per a la infància, on posar en pràctica els seus drets i valors; alhora que incideix en la preservació de la vida de barri.

Els i les representants de cada centre educatiu participant han compartit la feina feta prèviament a l’aula. Han reflexionat al voltant dels drets i les necessitats que tenen, com a infants, en relació a la configuració i els usos de l’espai públic de la ciutat de Barcelona.

L’escola La Sagrera ha destacat el dret a jugar i a passar-ho bé de tots els nens i les nenes, així com també el dret a tenir temps lliure. Ha acordat que els infants no haurien d’estar tan enganxats a les pantalles, i, que, en canvi, haurien de jugar més a jocs de taula i a l’aire lliure amb els seus amics i amigues.

Quan ha intervingut l’alumnat de 5è i 6è de l’escola Sant Josep ha remarcat tres punts principals. En primer lloc, fomentar el reciclatge amb premis mitjançant punts o diners per cada producte que s’aporti. En segon lloc, facilitar l’accés a tots els parcs de les persones amb mobilitat reduïda. En tercer lloc, potenciar activitats periòdiques per netejar el medi ambient. En referència a la pel·lícula, han comentat que els agrada la solidaritat i la unió de la gent del barri d’en Pitus, i que els agradaria que Gràcia, el seu barri, disposés d’una zona gran amb gespa, arbres i animalets per poder-s’hi estar amb tranquil·litat. Estan convençuts que, si tot un barri s’uneix, és possible convèncer l’Ajuntament de canviar de lloc una construcció.

Una ciutat per als infants

A continuació, els i les representants de cicle superior de l’escola Castella han concretat fets que estan passant al seu barri que no els agraden, com ara que hi ha cada vegada més brutícia, olors desagradables i més gent dormint al carrer al centre de la ciutat. Voldrien que la plaça de Castella fos una zona d’esbarjo, ja que fa molts anys que ho demanen, però no els fan cas. També opinen que, mentre hi hagi suborns i especulacions, els i les ciutadanes poca cosa podran fer, encara que vulguin.

L’alumnat de 5è de l’escola Ferran Sunyer ha comentat que seria bo que els infants puguin decidir i pensar els seus espais de lleure a la ciutat de Barcelona. També ha expressat la voluntat de tenir carrers més segurs, sense perills d’atropellament o d’estar exposats a la contaminació. En la seva opinió, allò més just seria multar les persones que no compleixin amb les normes i destinar aquests diners a serveis públics per a infants.

Per acabar, l’alumnat de 6è de la mateixa escola ha comentat que viu en un barri privilegiat i amb els recursos necessaris per al benestar. Tot i així, opina que la ciutat necessita més espais verds i menys contaminació, alhora que cal regular el preu dels habitatges. Per al seu barri, específicament, voldria un camp de futbol, més recursos i activitats a la biblioteca. En concret, per a l’escola, reclama una infermeria i la continuïtat educativa a secundària, amb un institut escola.

Per aconseguir les millores, els nens i les nenes de l’escola Ferran Sunyer parlen de convocar una manifestació, enganxar cartells, i alhora enviar vídeos, cartes o correus electrònics a l’Ajuntament, perquè se’ls escolti. Proposen fins i tot una recaptació de diners per fer-les possible, venent joguines, braçalets, dibuixos, ceràmica, tocant música, fent un bingo i passejant gossos.

En acabar la projecció de la pel·lícula, els infants de les diferents escoles han pogut expressar el seu grau de satisfacció amb una petita enquesta. 77 alumnes han valorat que els ha agradat molt, 79 bastant, 24 mig mig, 2 una mica i 7 gens, sumant un total de 186 vots.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *