// Jacob i el llop
Dates d’exhibició: 9, 12, 13 i 15 de novembre, 10h

Drets i valors a treballar

  • Dret de tots els infants que els sigui reconeguda i respectada la seva individualitat.

  • Dret dels infants a relacionar-se lliurement, sense ser prejutjats per les seves condicions particulars.

  • Dret dels infants a no ser discriminats per motiu de naixença, origen, ètnia o qualsevol altra condició.

Sinopsi

Algú deixa un cabàs amb un nen d’un any a la porta de la família Vriends. En veure’l, el pare i la mare decideixen adoptar-lo. Van passant els anys sense massa novetats, però la nit que en Jacob compleix 7 anys experimenta una sensació molt estranya i acaba transformant-se en un ésser pelut, esponjós i blanc: un petit llop.

El seu germà gran, en Timmie, ho presencia tot amb estupefacció i li promet guardar el secret. No té cap problema tampoc per acceptar en Jacob tal com és. Ara bé, la vida es complica força per al més menut de la família perquè es converteix en un petit llop cada nit de lluna plena.

En Jacob viu amb molta angoixa ser com és, sobretot perquè amaga a casa la seva condició de nen llop. Tem que quan el seu pare i la seva mare ho sàpiguen, el rebutgin i l’abandonin. Tampoc no comprèn la raó de la seva diferència exagerada amb la resta de nens.

Finalment en Jacob es retroba amb un personatge que ha sentit moltes vegades com l’observa a mitja distància. Resulta ser el seu avi, també un home llop. Quan l’avi li explica què li passa i com pot conviure-hi, en Jacob agafa de nou seguretat en si mateix. Les pors s’acaben del tot quan el pare i la mare descobreixen la seva doble naturalesa, l’accepten plenament i li manifesten una estima renovada.

Fitxa tècnica

Títol original: Dolfje Weerwolfje
(traducció literal: Alfie, el petit home llop)

Direcció: Joram Lürsen

Guió: Tamara Bos i Pascal Nieman

Intèrprets: Ole Kroes, Lupa Ranti, Maas Bronkhuyzen, Joop Keesmaat, Remko Vrijdag, Kim van Kooten, Nick Geest, Bianca Krijgsman, Trudy Labij, Pim Muda

Països de producció: Països Baixos

Any d’estrena: 2011

Durada: 91 minuts

Llargmetratge fantàstic

Versió en català

Activitats d’aula

Primeres reflexions a l’aula:

Hi ha dues opcions:

Pluja d’idees i debat:
S’enceta aquesta activitat amb una pluja d’idees al voltant de temes com, per exemple, quines particularitats tenim cada un/a de nosaltres, què vol dir comprendre les diferències i respectar la diversitat entre nosaltres, i què fem si algun/a company/a s’ho passa malament. En base a les propostes recollides, es prepararà un debat amb el grup classe subdividit en dos equips prou equilibrats. Abans de començar-lo, cal decidir conjuntament quin serà el tema a debatre de tot el que hagi anat sortint a la pluja d’idees. Per tancar-lo, cada grup aportarà alguna cosa que ha après de l’altre equip.

Debat i creació d’un joc de rols:
L’activitat s’inicia amb una pluja d’idees sobre les concepcions prèvies de l’alumnat al voltant d’alguns dels temes centrals de la pel·lícula Jacob el llop. Per exemple, què vol dir comprendre les diferències i respectar la diversitat entre nosaltres, i què fa de la nostra classe i/o la nostra escola un espai de convivència encara que tots i totes siguem diferents. Un cop fetes i recollides les aportacions, cal organitzar el grup classe en cinc o sis equips homogenis. Cada subgrup triarà un dels temes que hagi sortit a la pluja d’idees i se centrarà a desenvolupar-lo. Després, s’inventarà un personatge que es trobi immers en aquesta situació. D’aquesta manera, cada subgrup definirà un personatge i entre tots dissenyaran un joc de rols.

Després de realitzar l’activitat escollida, convé fer una reflexió de tancament per estructurar l’aportació que cada grup classe farà a la sala de cinema i al final de la sessió el professorat pot presentar la sinopsi i tràiler de Jacob el llop.


Sabíeu que…
La lluita interior d’en Jacob durant el procés de formació de la seva individualitat és el tema central de la pel·lícula, agreujada per la condició de nen llop.

A les sensacions d’exclusió d’en Jacob, s’hi suma el neguit de ser un fill adoptat que no coneix res del seu passat: ni qui és ni d’on ve. Té por que, si un dia s’assabenten que és un nen llop, els seus pares adoptius el rebutgin.

La llegenda de l’home llop és la versió europea del mite més universal que existeix: la convivència entre humans i feres salvatges.

Des d’un punt de vista freudià, la unió contra natura de l’ésser humà i l’animal és la representació simbòlica del conflicte entre l’instint i l’educació, entre l’individu i la societat.

La pel·lícula Jacob el llop adapta una de les novel·les per a infants de la col·lecció del mateix títol de l’autor neerlandès Paul van Loon, nascut l’any 1955 i escriptor especialitzat en literatura infantil.

La col·lecció Dolfje Weerwolfje consta de 26 llibres, dels quals se’n poden trobar nou de traduïts al castellà sota el títol de Jacobo lobo. Estan recomanats per a lectors i lectores entre 7 i 11 anys.


Activitat de creació a l’aula:

Cal dividir l’aula en cinc equips de treball. Cada grup d’alumnes escollirà algun aspecte dels tres drets dels infants que surten reflectits a la pel·lícula Jacob el llop. La idea és que cada un d’ells plasmi en una història inventada la defensa de la temàtica triada, comptant amb aportacions de tots i totes. Per donar forma al relat, es pot triar entre elaborar un guió il·lustrat (storyboard) o bé un ràdio-conte.

Materials de suport: Vídeos

Tràiler de Jacob el llop

Materials de suport: Llibres

Grimm, J. i W. (2003). La caputxeta vermella. Barcelona: Barcanova
Kipling, R. (2014). El llibre de la selva. Madrid: Susaeta
Prokofiev, S. (2016). Pere i el llop. L’Hospitalet de Llobregat: Grup Promotor Santillana
Van Loon, P. (2010). Jacobo Lobo 1. Cumpleaños lobuno. Vitòria: Ediciones SM
Van Loon, P. (2010). Jacobo Lobo 2. Luna llena. Vitòria: Ediciones SM

Materials de suport: Pel·lícules

El libro de la selva. Wolfgang Reitherman (dir.). EUA, 1967 
El libro de la selva. Jon Favreau (dir.). EUA, 2016 
Entrelobos. Gerardo Olivares (dir.). Espanya, 2010 
Lifi, una gallina tocada de l’ala. Oh Seong-yoon (dir.). Corea del Sud, 2011
Stuart Little. Rob Minkoff (dir.). EUA, 1999
Tarzán 2. Brian Smith (dir.). EUA, 2005

Guia didàctica completa

Descarregar

Comparteix aquest contingut

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *