// Històries d'animalons per menjar sa i compartir
Dates d'exhibició: 8 i 9 de novembre, a les 10 h

Drets i valors a treballar

  • Dret de tots els infants a una alimentació sana i saludable.

  • Dret dels infants a una vida sostenible, en contacte amb la natura.

Sinopsis

La rata del camí ral
Una rata pirata recorre els camins del camp i atraca tots els animalets que hi passen, robant-los el menjar que duen, i deixant-los afamats. Un dia, la senyora Ànega se li fa la trobadissa i, quan la rata l’amenaça de menjar-se-la, l’au l’enreda dient-li que coneix una cova a dalt de la muntanya que està plena de dolços i de llaminadures. La rata s’hi fa conduir i, un cop dins la cova, s’adona que l’han enganyada. Sobtada per la foscor i una bandada de muricecs, cau en un pou del qual no sap com sortir. Esporuguida, allí pren consciència del mal que ha fet; se’n penedeix i es torna bona, fins al punt de salvar un parell de cuquetes de llum. Aquestes, agraïdes, li mostren el camí de sortida del pou i de la cova. Un cop fora, camina fins a un poble, on troba una pastisseria, en la qual el pastisser l’agafa d’ajudant.

En Mogu i la Perol
El mico Mogu té casa seva a dins d’un gran arbre del bosc i li agrada molt cuinar. Es prepara uns àpats suculents i variats, que es menja amb fruïció. Un dia que se li presenta la seva amiga Perol, la convida a tastar el dinar que s’havia preparat, però la petita se li cruspeix tot, sense consideració. A partir d’aquell moment la Perol, egoista i capriciosa, se li presenta a casa a cada àpat i es menja tots els plats que cuina en Mogu. Aquest, que és molt bo, no s’enfada, i continua sent amic de la Perol. Un dia que busquen bolets pel bosc, la Perol tasta uns fruits del bosc amargs i s’enfada amb en Mogu perquè no l’ha advertida. A partir d’aquell moment, deixa de visitar al seu bon amic, però aquest la veu queixant-se de tenir gana. Llavors li prepara un gran festí, que li porta al bosc i, ara sí, comparteixen. Al final, apareixen més habitants del bosc, atrets per la flaire del menjar d’en Mogu.

El gos del carnisser
De bon matí, el carnisser omple el plat del seu gos amb pinso. L’animal el prova i el troba dolent, per la qual cosa se serveix unes salsitxes que pengen de la carnisseria, contra la voluntat del propietari. Comença una cursa per recuperar les salsitxes, que acaba amb l’home de morros al plat de pinso. Se n’empassa algun gra i escup els que té a la boca, amb fàstic. Dona les salsitxes a la seva mascota i celebren junts l’amistat que els uneix.

Peppa Pig. La comida
La Peppa i la seva família van a dinar a casa de l’àvia i l’avi Pig, que viuen al camp. L’àvia demana a la Peppa i al seu germanet que vagin a l’hort de l’avi a buscar enciams, tomàquets i cogombres per fer una bona amanida. Un cop a taula, en George no vol menjar l’amanida, perquè diu que no li agraden les verdures. Quan l’avi li dibuixa un dinosaure al plat amb els vegetals de l’hort, en George s’ho menja tot, ben content.

Històries d’ossets golafres: Una discussió d’ossos
Els ossos Ned i Mishka es preparen per cuinar els ous que tenen a la nevera. En Ned vol fer un remenat de xampinyons, en canvi en Mishka prefereix creps amb maduixes. Després de discutir fins al punt d’enfadar-se, en Mishka surt al bosc a recollir els fruits, mentre en Ned comença a batre els ous. Un cop sols, cada un s’adona que ha estat egoista i que no és bo enfadar-se entre amics. Quan en Mishka torna a casa amb bolets, veu que en Ned ja ha preparat creps. Acaben menjant, ben contents, creps de xampinyons i es prometen no enfadar-se mai més.

Fitxes tècniques

Títol original: The Highway Rat (La rata del camí ral)
Direcció: Jeroen Jaspaert
Guió: Jeroen Jaspaert. Basat en el conte The Highway Rat, de Julia Donaldson i Axel Scheffler
Països de producció: Regne Unit i Alemanya
Any d’estrena: 2017
Durada: 25 minuts
Animació 3D. Versió en català

Títol original: Mogu & Perol (En Mogu i la Perol)
Direcció: Tsuneo Gōda
Guió: Tsuneo Gōda
País de producció: Japó
Any d’estrena: 2018
Durada: 9 minuts
Animació stop-motion (cut out ninos de roba). Versió en català

Títol original: The Dog and the Butcher (El gos del carnisser) 
Direcció: Jonathan Holt
Guió: Jonathan Holt
País de producció: EUA
Any d’estrena: 2009
Durada: 2 minuts
Animació 2D. Sense diàleg

Títol original: Peppa Pig. Lunch (Peppa Pig. La comida)
Direcció: Neville Astler i Mark Baker
Guió: Neville Astley, Mark Baker, Phillip Hall i Sam Morrison
País de producció: Regne Unit
Any d’estrena: 2004
Durada: 5 minuts
Animació 2D. Versió en castellà

Títol original: Mlsné medvědí příběhy. Medvědí přenice (Històries d’ossets golafres: Una discussió d’ossos)
Direcció: Alexandra Hetmerová Májová i Kateřina Karhánková
Guió: Alexandra Hetmerová Májová, Kateřina Karhánková, Tomáš Končinský, Barbora Klárová i Milada Těšitelová
País de producció: República Txeca
Any d’estrena: 2019
Durada: 7 minuts
Animació 2D. Versió en català

Activitats d'aula

Primeres reflexions a l’aula:

Roda d’aportacions dels i les alumnes sobre vivències que tenen del dret dels infants a una alimentació sana i sostenible. A continuació, es defineix conjuntament la composició dels menús de l’alumnat de la classe i què hi faria falta per completar-los. El o la mestre/a pot ressaltar: com es pot afavorir una alimentació el més saludable possible de l’alumnat des de la família, l’escola, els i les professionals de la salut. Arriba el moment d'explicar que els nens i les nenes de tot el món tenen reconeguts uns drets, entre els quals hi ha el de gaudir d’una alimentació sana i sostenible. L’objectiu és provocar una descoberta participada sobre la importància dels drets dels infants a un creixement i una vida saludables. Aquesta activitat servirà per preparar la intervenció del grup classe al cinema i es podrà finalitzar amb el visionat del tràiler La rata del camí ral.


Sabíeu que...

La rata del camí ral fa un paral·lelisme entre el menjar natural i el prefabricat que permet sintetitzar part de la problemàtica alimentària de la societat actual. Una de cada cinc morts al món es deu a una alimentació inadequada, precisament per aliments processats, sucres afegits, greixos saturats, etc. També és clau incidir en el fet que, com més processament tingui un aliment, menor és la seva qualitat nutritiva..

En el final de la història de En Mogu i la Perol, quan apareixen altres habitants del bosc davant la taula de menges oferta per en Mogu a la Perol, hi ha una al·lusió a la creació d’espais socials al voltant del menjar. Es pot interpretar també com una referència al fet que les comunitats adquireixin autonomia alimentària, a partir de la recollida de productes naturals i sostenibles de l’entorn.

Els curtmetratges En Mogu i la Perol i Històries d’ossets golafres: Una discussió d’ossos abunden en la importància dels bons sentiments i l’amistat com a principals ingredients d’una vida sana.

El gos del carnisser és un curtmetratge que es pot interpretar com una metàfora sobre el menjar porqueria, identificat en el pinso amb què l’amo vol alimentar el gos.

Aquest episodi de Peppa Pig representa una situació ben habitual en l’entorn familiar, com és el rebuig de les verdures per part dels més petits de la casa. Això no impedeix que, ni que sigui amb subterfugis com el que utilitza l’avi, se’ls vagi familiaritzant amb el menjar natural.

Al capítol Una discussió ossos d’Històries d’ossets golafres destaca la recerca de productes naturals en l’entorn dels personatges, la qual cosa introdueix la idea de l’autoabastiment. La sobirania alimentària es contraposa a la dependència de productes industrialitzats, menys sans i accessibles només a través de canals de comercialització.


Activitat de creació a l’aula:

Dividits en subgrups, cada equip se centrarà a treballar els dos drets dels infants relacionats amb assolir una alimentació sana i sostenible. En plasmarà el significat en una sèrie de 4 a 6 dibuixos. Un cop acabada, es tracta que cada equip pinti els dibuixos o els treballi amb collage. El resultat es digitalitzarà i s’enviarà per compartir-lo en aquest web. També es pot confeccionar una presentació conjunta, en format digital, de les sèries de dibuixos de tots els subgrups de cada classe. 

Materials de suport: Vídeos

Tràiler La rata del camí ral

Tràiler (en anglès) En Mogu i la Perol

Curtmetratge (subtítols en anglès) En Mogu i la Perol

Curtmetratge El gos del carnisser

Curtmetratge Peppa Pig. La comida

Tràiler (en anglès) Històries d’ossets golafres: Una discussió d’ossos 

Materials de suport: Llibres

Gallego, J.L., i Calafell, R. (2015). Anem a buscar bolets. Barcelona: La Galera
Hall, K., i Arsenault, I. (2019). L’abella de la mel. Barcelona: Zorro Rojo
Isern, S., i Ferrero, M (2015). La mejor sopa del mundo. Pontevedra: OQO Editora
Mizielinska, A. i Mizielinska, D. (2014). ¿Quién come a quién?  Barcelona: Zorro Rojo
Muller, G. (2018). Fruits i fruites. Barcelona: Animallibres
Muller, G. (2017). El meu hort. Barcelona: Animallibres
Subi (2021). La sopa d’en Tomàs. Barcelona: Animallibres

Materials de suport: Pel·lícules

Corb Mitjonet. La gran cursa. Ute von Münchow-Pohl i Sandor Jesse (dir.). Alemanya, 2015

Guia didàctica completa

Descarregar

Comparteix aquest contingut

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *