// El bosc de Haquivaqui
Dates d’exhibició: 7, 8 i 14  de novembre, 10h

Drets i valors a treballar

  • Dret de tots els infants que els sigui reconeguda i respectada la seva individualitat.

  • Dret dels infants a la protecció contra qualsevol pràctica de discriminació, en especial les que posin en perill la seva integritat.

  • Dret dels infants a participar en qualsevol procediment administratiu i legislatiu que els afecti.

Sinopsi

Al bosc de Haquivaqui els animals conviuen amb prou harmonia. Només ho enterboleix que els més petits pateixen el setge constant de la guineu Marvin i d’algun altre depredador carnívor. Sobretot se senten molt atemorits quan han de creuar tot sols pel mig de la frondositat dels arbres.

Un bon dia l’eriçó Horaci és a punt de menjar-se l’àvia ratolineta. Aquest ensurt fa vessar el got de la paciència dels habitants menuts del bosc. En Morten, el ratolí més assenyat, arriba a la conclusió que és hora de redactar una nova llei per a què tots els animals siguin amics, es respectin mútuament i visquin en pau.

Un cop elaborada la norma, convoca tots els animals de Haquivaqui per debatre-la i l’acaben aprovant per unanimitat. Fins i tot la guineu hi vota a favor, si bé forçada i de mala gana. Com que en Marvin no pot saciar la fam, entra en una granja en busca d’aliment. Això provoca una persecució als animals del bosc per part de la grangera i el granger, que acaben raptant l’osset Bruin.

Per portar-lo de tornada a casa, els ratolins de Haquivaqui organitzen una complexa operació de rescat a la qual s’acaba sumant la guineu.

Fitxa tècnica

Títol original: Dyrene i Hakkebakkeskogen (traducció literal: Els animals al bosc de Haquivaqui)

Direcció: Rasmus A. Sivertsen

Guió: Karsten Fullu

Països de producció: Noruega i Països Baixos

Any d’estrena: 2016

Durada: 72 minuts

Llargmetratge en stop motion de ninots i amb cançons

Versió en català

Activitats d’aula

Primeres reflexions a l’aula:

Hi ha dues opcions:

Cerca d’informació i comentari:
L’activitat comença amb una pluja d’idees sobre les qüestions claus dels drets dels infants que podem treballar amb la pel·lícula. En base a les aportacions, es proposa organitzar una cerca d’informació a Internet, contes o altres materials disponibles. L’enfocament és llegir textos breus i mirar imatges o petits vídeos que aportin idees noves o bé ajudin a aprofundir en aquelles que han estat exposades.

Pluja d’idees i debat:
S’enceta aquesta activitat amb una pluja d’idees al voltant de temes com, per exemple, què sabem fer millor cada un/a de nosaltres, com ens ajudem entre les unes i els altres, i què fem si algun/a company/a s’ho passa malament. En base a les idees recollides, es prepararà un debat amb el grup classe subdividit en dos equips prou equilibrats. Abans de començar-lo, cal decidir conjuntament quin serà el tema a debatre de tot el que hagi anat sortint a la pluja d’idees. Per tancar-lo, cada grup aportarà alguna cosa que ha après de l’altre equip.

Després de realitzar l’activitat escollida, convé fer una reflexió de tancament per estructurar l’aportació que cada grup classe farà a la sala de cinema i al final de la sessió el professorat pot presentar la sinopsi i tràiler d’El bosc de Haquivaqui.


Sabíeu que…

El bosc de Haquivaqui és una faula en la qual els animals protagonistes aconsegueixen establir una organització social per afavorir la coexistència entre la diversitat d’espècies que habiten aquest bosc. 

El film s’estructura en dues parts. La primera presenta la vida al bosc, els personatges i el punt de conflicte que el ratolí Morten intenta solucionar amb la redacció de la llei. La segona part serveix per introduir un cas pràctic d’aplicació de la norma aprovada per part de tots els animals del bosc.

El film es basa en El ratolí Claus i els altres animals del bosc de Haquivaqui (1953), un conte musical de l’artista noruec Thorbjørn Egner (1912-1990), conegut dibuixant i escriptor de contes, obres de teatre, i compositor de cançons i musicals per a infants.

El conte es considera un clàssic per a l’educació dels nens i les nenes noruecs i escandinaus.

La pel·lícula és una creació de l’estudi noruec especialitzat en animació stop motion Qvisten Animation, que també va impulsar la coneguda Dos col·legues al rescat (2015), dirigida pel mateix director d’El bosc de Haquivaqui, Rasmus A. Sivertsen.

L’adaptació del film al català ha anat a càrrec del grup musical Pastorets Rock. L’accent lleidatà hi aporta un plus d’originalitat i simpatia que s’avé a la perfecció amb el to general de la pel·lícula. 


Activitat de creació a l’aula:

Subdividir la classe en quatre subgrups, i organitzar-los perquè cadascun tracti alguna qüestió concreta dels drets a treballar amb la pel·lícula. Cada equip acabarà plasmant algun/s aspecte/s dels drets dels infants presents a El bosc de Haquivaqui en forma de mural o de presentació de diapositives, en un treball basat en la composició fotogràfica i la creació de petits textos. 

Materials de suport: Vídeos

Tràiler d’El bosc de Haquivaqui

Materials de suport: Llibres

Casas, L. (2007). Ernest. Barcelona: RBA
Labbé, B.; Puech, M. i Azam, J. (2003). Pensa-hi. La violència i la no-violència. Barcelona: Cruïlla
McKee, D. (2012). L’Elmer. Barcelona: Beascoa
Obiols, A. (2007). Sóc la pau. Barcelona: Edebé 
Yamamoto, L. (2015). Stína. La nena de gel. Barcelona: Babulinka Books
Col·lecció Els Drets dels Infants de l’editorial Salvatella.

Materials de suport: Pel·lícules

Tarzán 2. Brian Smith (dir.). EUA, 2005 
Stuart Little. Rob Minkoff (dir.). EUA, 1999
Lifi, una gallina tocada de l’ala. Oh Seong-yoon (dir.). Corea del Sud, 2011

Guia didàctica completa

Descarregar

Enllaços d’interès

Podeu trobar més informació a:

Blog del Cicle de Cinema i Drets dels Infants 
Web d’Infància de l’Ajuntament de Barcelona

Textos legislatius a Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona (lectura fàcil):

Declaració Universal dels Drets Humans
Convenció sobre els Drets de l’Infant
Carta de Ciutadania. Carta de drets i deures de Barcelona

Altres:

Tots els contes del concurs Vet aquí els nostres drets 
Pàgina de recerca de les il·lustracions originals del conte, fetes per Egner
Playlist de les cançons originals del conte El ratolí Claus i els altres animals del bosc de Haquivaqui (en noruec) 
Playlist de les cançons de la pel·lícula El bosc de Haquivaqui (en noruec) 
Cançó del pare Ós interpretada per Coral de Vailets de l’Orfeó Lleidatà i Pastorets Rock
Els infants cantem de cine! Infants d’escoles de Catalunya interpreten la cançó final de la pel·lícula El bosc de Haquivaqui
Intèrprets de Pastorets Rock parlen del doblatge 
Making of del doblatge en català d’El bosc de Haquivaqui

Comparteix aquest contingut

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *