Nens i nenes reivindiquen espais adients a la seva edat, amb zones verdes i plenes d’arbres per jugar fora de casa

La sala 1 dels Cinemes Girona s’omple, de nou, de nens i nenes de cicle inicial per venir a veure la pel·lícula Jacob, Mimi i els gossos del barri en el quart dia de sessions del Cicle de Cinema dels Drets dels Infants 2022-23 i en la tercera jornada adreçada a les escoles.

Les escoles Mercè Rodoreda, Antoni Balmanya, La Farigola del Clot i Mestre Morera han coincidit en la mateixa sala de projecció i, també, han pogut compartir reflexions fruït del treball que prèviament han fet a l’aula al voltant de l’eslògan proposat enguany: Barcelona dona molt de joc.

Aquesta activitat convida els nens i les nenes a parlar i a reflexionar a l’aula sobre els drets dels infants en general i, en particular, a tractar més a fons l’àmbit relacionat amb la temàtica de cada edició. Aquest curs 2022-23 s’aborden qüestions com, per exemple, el dret dels infants a trobar a la ciutat de Barcelona les condicions socials, econòmiques, polítiques, culturals, ambientals i d’accessibilitat universal per viure-hi dignament. Així mateix, també es treballa el dret dels infants a una ciutat amb espais naturals que garanteixin el joc i la convivència, de manera harmoniosa i sana.

En aquest sentit, els infants representants de les classes de 1r de cicle inicial de l’escola Antoni Balmanya han exposat el dret a jugar fora de casa i també la necessitat de disposar de més espais de joc per a la seva edat. Reivindiquen parcs i que aquests estiguin plens d’arbres. Així mateix advoquen per una ciutat amb menys presència d’edificis i on tothom col·labori per tenir un barri ben net.

Un vídeo obre la finestra a l’aula

Els nens i nenes de 2n de la mateixa escola han presentat un vídeo per explicar en quins espais es diverteixen fora de casa: fent excursions amb amistats, llegint llibres i fent tallers a la biblioteca, jugant a les pistes de bàsquet i futbol, etc. També han abordat què troben a faltar: com ara un gran parc al barri de Camp de l’Arpa, amb estructures de joc més adients a la seva edat. Reclamen, per exemple, una tirolina, ja que consideren que hi ha moltes possibilitats per a infants molt petits però no per a més grans.

L’alumnat de l’escola La Farigola del Clot ens ha portat un mural amb dibuixos de com vol que sigui Barcelona, i aportant solucions als problemes que té la ciutat. Han ressaltat que la volen verda, amb més parcs, gespa i fonts; segura, amb passos per a vianants (i que aquests es respectin); neta, amb un millor sistema de recollida d’escombraries; i no contaminada, amb més servei de bus, tramvia i metro, i més bicicletes.

El film Jacob, Mimi i els gossos del barri els ha servit de font d’inspiració. S’han adonat de com l’entorn de Maskachka, a la ciutat de Riga, és clau en el despertar de l’enginy i el desplegament de l’estratègia conjunta d’en Jacob, la Mimi i la canilla de gossos. Els ajuda molt a fer valer les seves necessitats, en posar en valor quin barri volen per viure i fins i tot com millorar-lo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *