Dumbo, un film clau per entendre el valor de les cures i el dret a la imaginació

Aquest dijous 7 de novembre han participat al Cicle de Cinema dels Drets dels Infants alumnes de cicle inicial d’escoles de diferents punts de la ciutat, com ara l’escola Rius i Taulet, l’escola Mare de Déu de Montserrat, l’escola Labouré, l’institut escola Arts, l’institut escola Trinitat Nova i l’institut escola El Til·ler. Tots aquests centres educatius han vingut fins als Cinemes Girona per assistir a la primera projecció de Dumbo (2019) del director nord-americà Tim Burton, reconegut pels seus films surrealistes plens d’aventures i fantasies.

Seguint les dinàmiques de les altres sessions, abans de visualitzar la pel·lícula és important que l’alumnat tingui un espai propi per dir la seva. Els i les representants dels diferents centres han compartit algunes de les reflexions comentades a classe abans de venir al cinema.

L’alumnat representant de l’escola Mare de Déu de Montserrat ha obert la sessió defensant el dret de tenir una casa i de sentir-nos estimats i estimades. En Leo i en Mateo de 2n de primària de l’escola Rius i Taulet han afirmat de bon començament que les diferències ens uneixen i ens nodreixen com a persones, de vegades fins i tot sense adonar-nos-en. La Victòria i l’Asier han afegit la importància de defensar els companys i les companyes que puguin patir qualsevol indici de bullying. I també han defensat la família com l’entitat que ens educa i ens acompanya dia a dia en el nostre creixement. D’altra banda, la Zuriñe i l’Erik han subratllat el fet de sentir-nos i fer sentir als altres feliços com la imperiosa necessitat de l’ésser humà.

Els següents en pujar a l’escenari han estat la Maybelli i en Mijael de l’institut escola Trinitat Nova, que han compartit les seves ganes de veure com vola en Dumbo. Seguidament, l’Andrés, en Santiago, en Luís, en Robin i la Sara de l’institut escola El Til·ler ens han recordat que ens podem ajudar més fàcilment els uns a les altres quan ens posem a la pell de l’altra persona, ja que tots i totes tindrem sempre coses a millorar i a aprendre.

Des de l’escola Labouré, l’Estela i la Kate de 1r, i en Francisco i l’Alejandro de 2n de primària ens han explicat que “en Dumbo és especial com tots nosaltres”. Han conclòs que és per aquesta raó que tothom podem ser amics encara que siguem diferents entre nosaltres, perquè continuem sent especials i únics.

Per acabar, en Luca, en Gule, la Joana, l’Alaa i en Saad de l’institut escola Arts han establert que, per ser feliços i felices, necessitem l’amor de la nostra família i s’han preguntat què passaria si en Dumbo fos un nen, en comptes de ser un animal.

Al final de la projecció, s’ha arribat a la conclusió que Dumbo és un film basat en una història oberta a la imaginació en tots els sentits. Aquest fet que ens ensenya que imaginar també significa cuidar-nos; a més de permetre’ns volar, tal com fa en Dumbo, i arribar a viure experiències inoblidables.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *