// Dumbo
Dates d’exhibició: 7, 8, 14 i 19 de novembre, 10h

Drets i valors a treballar

  • Dret dels infants a rebre atenció i protecció davant de situacions de discriminació i desemparament.

  • Dret dels infants a ser tractats amb respecte, consideració i solidaritat, especialment quan es troben en situació de vulnerabilitat.

  • Dret dels infants a la cura i l’afecte que els garanteixin el benestar.

  • Dret de tots els infants a que els sigui reconeguda i respectada la seva individualitat.

Sinopsi

L’any 1919 la Milly i en Joe ajuden al seu pare, un antic domador de cavalls mutilat a la Primera Guerra Mundial, a tenir cura d’una cria d’elefant acabada de néixer. L’amo d’aquest circ familiar rònec i decrèpit amaga l’elefantó perquè ha nascut amb unes orelles massa grans i ho veu com un defecte. A la primera funció, el públic li descobreix les orellotes que té i se’n burla de forma molt degradant. Aquest maltractament enfurisma la mare elefant i el propietari decideix treure-se-la de sobre. 

La Milly i en Joe consolen la cria després de ser separada de la mare de manera forçada. Cuidant-lo, descobreixen que en Dumbo pot volar fent batre les orelles gegants i que les plomes són la clau per fer-ho. En una actuació, queda atrapat enmig del foc i l’elefantó ha de fer servir la seva destresa en públic per sobreviure. 

La sortida volant del perill deixa bocabadada a tota l’audiència del circ i la fama d’en Dumbo corre com l’escuma. En demostrar les seves aptituds voladores, tothom accepta a l’elefantó i fins i tot es converteix en la nova estrella del circ, que assoleix una nova etapa d’esplendor gràcies a ell.

Arriba un avariciós empresari del món de l’espectacle que compra tot el circ on actua en Dumbo, per potenciar el gran parc temàtic que té. La seva idea és utilitzar i aprofitar-se del petit elefant volador per promocionar Dreamland. En paral·lel, la Milly i en Joe s’han proposat retrobar la mare d’en Dumbo i tornar a unir-los, i el seu pare acaba jugant un paper clau per aconseguir-ho.

Fitxa tècnica

Títol original: Dumbo

Direcció: Tim Burton

Guió: Ehren Kruger. Guió original de Joe Grant i Dick Huemer

Intèrprets: Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green, Alan Arkin, Nico Parker, Finley Hobbins, Deobia Oparei, Joseph Gatt, Sharon Rooney, Michael Buffer, etc.

País de producció: EUA

Any d’estrena: 2019

Durada: 111 minuts

Llargmetratge amb personatges reals i animació 3D

Versió en castellà

Activitats d’aula

Primeres reflexions a l’aula:

Hi ha dues opcions:

Cerca d’informació i comentari:
L’activitat comença amb una pluja d’idees sobre les qüestions claus dels drets dels infants que podem treballar amb la pel·lícula Dumbo. En base a les aportacions, es proposa organitzar una cerca d’informació a Internet, contes o altres materials disponibles. L’enfocament és llegir textos breus i mirar imatges o petits vídeos que aportin idees noves o bé ajudin a aprofundir en aquelles que han estat exposades.

Pluja d’idees i debat:
S’enceta aquesta activitat amb una pluja d’idees al voltant de temes com, per exemple, com actuem davant d’una situació de bullying, quines cures ens aporta la família i què ens dona benestar, i què ens fa falta per créixer en un entorn segur i saludable. En base a les idees recollides, es prepararà un debat amb el grup classe subdividit en dos equips prou equilibrats. Abans de començar-lo, cal decidir conjuntament quin serà el tema a debatre de tot el que hagi anat sortint a la pluja d’idees. Per tancar-lo, cada grup aportarà alguna cosa que ha après de l’altre equip.

Després de realitzar l’activitat escollida, convé fer una reflexió de tancament per estructurar l’aportació que cada grup classe farà a la sala de cinema i al final de la sessió el professorat pot presentar la sinopsi i el tràiler de Dumbo.


Sabíeu que…

A Dumbo, el primer que necessita cura i protecció és el petit elefant volador, però no és l’únic. També la mare Jumbo, els dos infants Milly i Joe que han perdut la seva, el pare que havia estat domador de cavalls, l’amo del circ i tota la troupe. 

El petit elefant és rebutjat des del mateix moment de néixer, pel simple fet de tenir unes orelles exageradament grans. El domador de la companyia es burla de la cria i l’empresari el considera “un monstre i una aberració”, per la qual cosa ordena a l’ensinistrador que trobi una solució, perquè ell ha promès al públic un elefantó “encisador”.

Precisament l’enyorança de la mare serà el sentiment que crearà el vincle de la cria amb la Milly i en Joe, que són qui s’ocupen realment d’en Dumbo. La nena li recomana que se n’ha de sortir per si mateix, segons el consell que li va donar a ella la seva mare. 

Dumbo ens dona la possibilitat d’entendre el joc de relacions de protecció, suport, empatia i solidaritat que la cura dels éssers més necessitats planteja. A més, fa evident que aquests éssers en situació de fragilitat poden ser petits o grans, com també poden ser-ho aquells que exerceixen la cura.

En la translació metafòrica dels drets dels infants al petit Dumbo, un dret que se li nega clarament és el de no treballar, tal com estipula l’article 32.1 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant. A més, la feina que té en Dumbo està carregada de riscos, sobretot físics.

No es pot dir que el Dumbo de Tim Burton sigui un pur remake del clàssic de Disney de 1941. El mateix director diu que va prendre la pel·lícula original com un “punt de partida, per explicar una història més adaptada als nostres temps i als gustos dels infants d’avui dia”. Manté el missatge principal de l’obra primigènia, que és l’apologia de l’amor maternal.

Activitat de creació a l’aula:

Subdividir la classe en quatre subgrups, i organitzar-los perquè cadascun tracti un dels drets dels infants a treballar amb la pel·lícula. Cada equip acabarà plasmant alguns aspectes dels drets dels infants presents a Dumbo en forma de mural o de presentació de diapositives, en un treball basat en la composició fotogràfica i la creació de petits textos. 

Materials de suport: Vídeos

Tràiler de Dumbo (versió en castellà)

Materials de suport: Llibres

Barry, F. (2011). Salvem els animals. Barcelona: Joventut
Rathman, P. (2001). Buenas noches, gorila. Caracas: Ekaré
Roldán, G. (2007). L’eriçó. Barcelona: Thule
Stead, P. i E. (2011). Un día diferente para el señor Amos. Ciudad de México: Océano Travesía
Col·lecció Els Drets dels Infants de l’editorial Salvatella

Materials de suport: Pel·lícules

Dumbo. Ben Sharpsteen. EUA. 1941

Balto. La leyenda del perro esquimal. Simon Wells (dir.). EUA, 1995

El viatge de l’emperador. Luc Jacquet (dir.). França. 2005

Le petit garçon et l’oie des neiges. Gayle Thomas (dir.). Canadà, 1984

Guia didàctica completa

Descarregar

Comparteix aquest contingut

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *