// L’extraordinari viatge de T.S. Spivet 
Dates d’exhibició: diumenges 18 d’abril i 2 de maig, a les 11h

Drets i valors que tracta la pel·lícula

  • Dret dels infants a l’amor i a l’atenció dels seus progenitors.

  • Dret dels infants a la comprensió, l’acceptació i el respecte de les seves aptituds i capacitats, sense que esdevinguin mai motiu de separació i d’aïllament.

  • Dret dels infants a ser protegits contra l’explotació econòmica.

Sinopsi

Un nen de 10 anys, fill d’un pare ancorat en l’imaginari del far-west i d’una mare estudiosa obsessiva dels insectes, és un superdotat. Viu marcat pel sentiment de culpabilitat per la mort del seu germà bessó, jugant amb una escopeta. Malgrat la seva edat, guanya un premi científic i decideix viatjar sol fins a Washington per recollir-lo. Superada la incredulitat inicial, la institució promou mediàticament en T.S., fins que la família el rescata i el recupera en tots els sentits.

Fitxa tècnica

Títol: L’extraordinari viatge de T.S. Spivet
Títol original: L’extravagant voyage du jeune et prodigieux T.S. Spivet
Direcció: Jean-Pierre Jeunet
Guió: Jean-Pierre Jeunet i Guillaume Laurant. Basat en la novel·la de Reif Larsen Las obras escogidas de T.S. Spivet
França i Canadà, 2013
Durada: 105 minuts
Llargmetratge
Versió en català

Qüestions a observar

Cada integrant de la família Spivet evidencia la seva soledat i li és difícil sentir-se formant part d’una comunitat.

La manca d’atenció psíquica dels progenitors es defineix legalment com una “situació de risc”, tal com recull la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència

Malgrat la disbauxa, no es pot dir que la família Spivet no s’estimi: passa que no ho expressa manifestament, sinó cadascú a la seva manera.

Els infants superdotats poden patir discriminacions, com és el cas d’en T.S. a l’escola.

La manipulació a què l’executiva de la Smithsonian sotmet a en T.S. pot considerar-se un cas d’explotació que atenta contra els drets del nen.

Davant del viatge que emprèn, en T.S. se sent aterrit i impressionat, però se sobreposa per dignitat i la llibertat de decidir el seu pervenir.

Com sempre en una història narrada, el viatge físic és la metàfora d’un viatge interior, d’autoconeixement i de maduresa que fa T.S. Spivet.

Activitats per fer en família

Us fem diverses propostes:

  • Comentar a casa com us organitzaríeu si algun dia decidiu emprendre un viatge en solitud i què us empenyeria a fer-ho.

  • Reflexionar conjuntament sobre situacions de nens o nenes que necessiten protecció davant de situacions de desemparament psíquic o emocional.

  • Fer algun dibuix de les imatges que ens ha despertat la pel·lícula sobre la importància dels drets dels infants en contra de l’aïllament i la soledat no volguda.

  • Elaborar un llistat de necessitats de protecció, atenció i cura que tenim els nens i les nenes per viure en un entorn segur i de benestar.

Vídeos

Tràiler de L’extraordinari viatge de T.S. Spivet

Comparteix aquest contingut

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *